Asiaa kokeista, ruoasta ja niiden ympäriltä – www.foodiac.fi

_MG_6389

Esittelyssä huippukokki Kristian Perkola

Foodiac.fi kokkien esittely on täällä taas ja tällä kertaa kerrottavana on jälleen erilainen uratarina huippukokilta nimeltä Kristian Perkola.

 


Mittava ura maailman parhaissa ravintoloissa

Mieheltä löytyy takaa yli 18 vuoden ura maailman huippuravintoloissa. Lista on pitkä ja kokemusta Kristian on kerännyt mm. Helsingin, Tukholman nimekkäimmistä ravintoloista ja on kokannut myös Lontoossa ja Barcelonassa.

Uran huippuhetkiä ovat olleet kun joitain vuosia sitten Kristian oli keittiömestarina yhden tähden Demossa ja vielä hienommin jo edesmenneessä Chez Dominiqussa keittämässä kahta Michelin-tähteä! Tukholman saaristossa hän oli vuoromestarina Oaxen Krogissa kolme kautta joka valittiin joka vuonna Ruotsin parhaaksi ravintolaksi ja joka löytyi myös maailman 50 parhaan ravintolan joukosta. Lisäksi Kristian on ja ollut avaamassa nimekkäitä Gaijin ja Bulevard Social ravintoloita keittiömestarin roolissa.

perkola ruokakuva

 

Uran käännekohta

Kaikki ravintolassa saatuja meriittejä tärkeämpää tälle miehelle oli kuitenkin elämässä tapahtunut suunnanmuutos. Rankan ravintola-elämän vastapainoksi Kristian on aina ollut myös kova urheilemaan ja CrossFit-kärpänen puraisi myös tätä miestä. Hektinen arki ravintolassa söi kuitenkin runsaasti aikaa liikunnasta kuten mies itse kuvailee:

“Ravintola-ala on hektistä ja mukaansa tempaavaa ja helposti kaikki muu elämä jää taka-alalle. Taistelin tätä vastaan, ja koitin koko ajan pitää kunnostani huolta ja syödä suht terveellisesti. Tosiasia kuitenkin on että usean 16 tunnin työpäivän jälkeen joita oli viikoittain  (‘ennätys’-viikkona 5 kpl), mieli teki mieluummin jotain missä oli majoneesia terveellisemmän vaihtoehdon sijaan. Myös ulkona tuli syötyä useammin, aina tunsi jonkun jostain keittiöstä tai salista ja sai pientä erikoiskohtelua samalla rahalla ja vapaapäivinä, jos niitä oli, ei aina jaksanut tehdä ruokaa vaan meni mieluummin syömään jonkun muun tekemää ruokaa. Myös muu ‘oheistoiminta’ jo suht pitkien työpäivien lisäksi oli yleistä, kynnys lähteä ulos oli pienempi ja aina viikosta jäi jotain puitavaa ja oli kiva nähdä muitakin keittäjiä.”

Ainainen puurtaminen sai kuitenkin miehen miettimään mitä elämältään todella haluaa:

“Useiden treenien peruuntumisen jälkeen, yleensä aina työkiireiden vuoksi, rupesin pohtimaan voisinko tehdä jotain muuta elääkseni, jotain, mihin ei kuluisi koko elämä, voisiko kenties liikunnasta saada ammatin?”

Hetkessä ei päätös tapahtunut, mutta lopulta mies ripusti ravintola-kokin essun naulaan ja päätti lähteä Personal Traineriksi – täydellä painolla ja sydämellä. Tätä nykyä Kristian työskentelee Motivus Centerissä Helsingissä, jossa hän vetää erilaisia tunteja kuin myös opastaa kokkitaustallaan ihmisiä terveelliseen ruokavalioon.

 

Oma ruokavalio kuntoon

Tätä nykyä Kristianin ruokavalioon kuuluu omien sanojensa mukaan ”perus puntti-Paavon” proteiinipitoinen ruoka.

”Pääpaino ruuassa on aina ollut sen puhtaus ja eineksiä en käytä ikinä. Kasvisten määrä on lisääntynyt aika paljon viime vuosina mutta kyllä se ruoka koostuu “perus punttipaavon” tapaan runsaasta proteiinista mikä tulee lihasta, kalasta, kanasta sekä munista, hyvistä hiilihydraateista eli vihanneksista, juureksista, marjoista ja hedelmistä ja laadukkaista rasvoista jotka otan oliivi-ja kookosöljystä, pähkinöistä ja avokadoista. Suurin muutos on ollut että olen jättänyt maito -ja viljatuotteet lähes kokonaan pois.”

perkola profiili 

Oman jääkaapin sisältöön vakiona miehellä kuulu aina avokado. Myös jauhelihaa ja kasviksia kuten kukkakaalia, parsakaalia, kesäkurpitsaa on usein lautasella. Herkutteluun kuuluu graavilohi ja luomuvoi on tärkeänä osana jääkaapin sisältöä.

”Pyrin aina siihen että jääkaapissa on jotain valmista syötävää joka on helposti lämmitettävissä. Tämä vaatii hiukan suunnittelua ja valmistelua mutta loppupeleissä säästää aikaa.”

Myös suomalaiset raaka-aineet kuuluvat Kristianin suosikkeihin:

”Kotimaiset kalat ovat mahtavia, harmi vaan että hinnat ovat kuluttajalle ja myös ravintoloille aika älyttömät ja niitä ei yksinkertaisesti ole varaa käyttää. Miten kuha ja siika voi maksaa yhtä paljon kuin härän sisäfile? Kliseisiä vastauksia mutta kyllä Suomen kevät-syksy on kokille kulta-aikaa, se alkaa raparperista ja korvasienistä, jatkuu uusilla perunoilla ja kevät-vihanneksilla, sitten tulee marjat, muut sienet ja lopulta riistalinnut…. Eiköhän tuosta listasta jokainen löydä suosikkinsa. Ne eivät kuitenkaan maailmalla ole niin yleisiä tai ainakaan yhtä maistuvia joten vaalitaan näitä kotimaisia aarteita.”

Kristianilla on pitkä ura huippuluokan fine dining –ravintoloista, voiko fine-dining olla sitten myös terveellistä?

”Moni kuvittelee että fine dining on edelleen kermaa ja voita pelkästään mutta useimmiten hyvät ravintolat käyttävät parhaita mahdollisia raaka-aineita jotka ovat usein luomua ja jo siksi terveellisempiä. Myös kasvisten määrä lautasella on korostunut ja monissa huippuravintoloissa on kasvismenut, joissain jopa täysin vegaanimenut.

Toisaalta, jos harvoin menee syömään huippuravintolaan, ei kannata liikaa miettiä terveellisyyttä, vaan nauttii illasta.”

 

Kaipuu keittiöön?

Kysyttäessä miltä muutos on tuntunut näin jälkeenpäin kertoo Kristian rehellisesti:

“Valehtelisin jos väittäisin että en edelleen hiukan haikailisi keittiön kuumuuteen, sellainen elinikäinen vamma meillä kokeilla taitaa olla.”

Mikä keittiötyössä sitten vetää puoleensa?

”Sitä on vaikea selittää yksinkertaisesti. Päivät oli pitkiä, intensiivisiä  ja fyysisesti rankkojakin mutta juuri se kireys ja intensiivisyys ja tietysti hyvä keittiötiimi olivat se juttu. Jos ovet aukesi klo 17, usein vielä klo 16 keittiö oli kuin pommin jäljiltä kun kaikki misasivat eli esivalmistivat illan ruokia kuin viimeistä päivää mutta sitten klo 1650 kaikki oli valmista, keittiö kiilsi ja juotiin tarjoilijan tekemiä ‘rakkauden kahveja’ ja keskityttiin iltaan. Kaikki tiesivät paikkansa ja tekivät oman tonttinsa, auttaen tietysti muita. Keittiötyö on nimenomaan tiimityötä, kaikkia tarvitaan mutta myös hyvä leaderi on tärkeä. Yritin aina johtaa keittiötä omalla esimerkilläni ja viimeisimmässä työpaikassa henkilökunta valitsi mut anonyymissä äänestyksessä Vuoden Keittiötyöntekijäksi. Tämä oli kyllä yllätys sillä välillä palautetta piti antaa kovasanaisestikin ja astiatkin lenteli….

Mutta se fiilis kun molemmissa kattauksissa käy yli 100 henkeä ja kaikki ovat aivan innoissaan ruuasta, juomasta ja palvelusta ja keittiön ja salin yhteistyö sujuu kuin formuloiden renkaiden vaihto… Sitä on vaikea käsittää tai edes selittää ihmiselle joka ei ole sitä kokenut.”

_MG_6389 

Mitä mieltä Foodiacin uudesta palvelusta?

”Foodiac on hyvä konsepti missä asiakkaat voivat ottaa haluamansa kokin tai cateringin tekemään tilaisuutensa. Cateringeja on jos jonkinmoisia ja taso on erittäin vaihteleva. Pidetään tämä palvelu ‘suljettuna’ jotta ihan kuka tahansa ei pääsisi listoille vaan oikeasti laadukkaat ja hyvää mainetta nauttivat palveluntarjoajat.”

Kristianin keikkarepertuaariin kuuluu erityisesti erilaiset illalliset, hääjuhlat ja kokkikoulut niin kuluttajille kuin yrityksille. Pääasemana miehellä toimii Helsinki josta mies sopivan keikan tullessa sukkuloi ympäriinsä Uudellamaalla sekä muualla Suomessa näin sovittaessa.

 

Lue lisää miehestä ja pyydä tarjous vaikka elämäsi herkullisimmalle terveelliselle aterialle:

https://www.foodiac.fi/kokit/kristian-perkola

 

 

Mikä ihmeen Foodiac?
Foodiac kokoaa saman katon alle Suomen parhaat kokit ja pitopalvelut niin kuluttajille kuin yrityksille. 

Etsi, Vertaa ja Varaa.
www.foodiac.fi

 

bulevard socialFoodiacgaijinhuippukokkikokki kotiinkokkikoulutkristian perkolaterveellinen ruoka

foodiac • June 5, 2015


Previous Post

Next Post